Régészhallgatóink Kínában

Tanszékünk diákjai (Nagy Fanni, Olgyai János és Paluch-Kujáni Yvett) 2016. szeptember 22. és 2016. november 22. között a pekingi egyetem és a Damjanich János Múzeum által szervezett közös kínai-magyar csereprogram keretében egy 5 hektáros régészeti lelőhely feltárásán vesznek részt Kínában.

A lelőhely Pekingtől 800 kilométerre lévő, közel 167 ezer négyzetkilométer alapterületű közép-kínai Henan tartomány, amelyen keresztülhalad a Sárga-folyó. A kínai civilizáció ezen a területen eresztett először gyökeret. Itt található az ősi Kína nyolc legjelentősebb fővárosa közül négy: Luoyang, Anyang, Kaifeng és Zhengzhou. 20 kínai dinasztia több mint 200 császára kormányozta a mai Henan területéről a birodalmat. Történelmi, kulturális, nevezetességei közül kiemelkednek a longmeni barlangtemplomok, Dengfeng történelmi műemlékei, valamint Yinxu, a Shang-dinasztia (Kr.e. 16. század – Kr.e. 11. század) fővárosának romjai Anyangban, illetve Xinzheng a legendás Sárga császár egyik feltételezett szülőhelye.

Maga a lelőhely egy 5 hektáron elterülő, többrétegű erődített telep, amely keltezése a kínai késő neolitikum időszakára tehető. A Dawenkou periódustól az Erlitou-kultúráig (Kr.e. 3000 – Kr. e. 1500) öt különböző fázist különítettek el a kutatók. A telepet egy 185 méter hosszú, 8–13 méter széles, 3 méter magas védmű szegélyezi, amelyen belül a központi terület mintegy 3,5 hektáron terül el. A városban kiépített csatornarendszer, felmenőfalú, szabályos sorokba rendeződő épületek és tároló vermek találhatók. A városban a közelmúltban gyermeksírok láttak napvilágot.

Eddig igen korlátozott számú európai hallgató vehetett rész a közel 40 éve folyó feltáráson, az idei évben lehetőség nyílt, hogy a diákok két turnusban, 1–1 hónapot tartózkodhassanak az országban.