Tanszéki kirándulás Északkelet-Magyarországon

Az SZTE BTK Régészeti Tanszéke és a Partiscon TDK 2015. szeptember 23-25-re tanszéki kirándulást szervezett a Régészeti Tanszék hallgatói számára. Rendezvény elsődleges célja az volt, hogy diákjaink megismerkedjenek az észak-kelet Magyarország fontosabb őskori, népvándorlás kori és középkori régészeti emlékeivel.

Szeptember 23-án, korán reggel Szegedről indult el a kirándulók népes csapata Miskolc irányába. Az utazás közben Dr. Fischl Klárának köszönhetően érdekes kitérőt tettünk Borsodivánkára, ahol betekintést nyertünk egy bronzkori tell feltárásának menetébe és a tell-kutatás újszerű módszerébe. Az ásatáson egyaránt részt vettek a Miskolci Egyetem hallgatói és külföldi régészek is. Kisebb kitérőnket követően megérkeztünk Miskolcra, ahol a múzeum Papszer utcai épületében már Pusztai Tamás múzeumigazgató várt bennünket. Először az Elit alakulat – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállítást néztük meg, amit a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 2014-ben az „év kiállítása” címmel tüntetett ki. A miskolci múzeum állandó kiállítása a Karos és határában előkerült honfoglalás kori temetők és azok különleges leletanyagát mutatja be színes térképekkel, modern eszközökkel, rekonstrukciókkal és látványos makettekkel. A tárlat megtekintése alatt a hallgatók észrevételeiket, kérdéseiket a téma szakértőjével, Dr. Révész Lászlóval (tanszékünk vezetőjével) vitathatták meg. Következő állomásunk a Hermann Ottó Múzeum Görgey utcai épülete volt, ahol három hasznos előadást hallottunk, amelyek izgalmas anyagismereti órává bontakoztak ki. Előadást tartott Dr. Koós Judit (bronzkor), Király Ágnes (bronzkor és vaskor) és Tóth Krisztián (császárkor). Végül pedig a Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Földtörténeti és Természetrajzi Tárát néztük meg, mely a földtörténeti harmad- és negyedidőszak geológiai és őslénytani emlékeit mutatja be.

Második napunkat Diósgyőrben, a királynék várában indítottuk, ahol Lovász Emese vezetésével körbejártuk az újonnan restaurált és rekonstruált palotát. A részletes ismertetés során számos információval gyarapodtunk, többek között a vár felújításával és működésével kapcsolatban. A várlátogatás után Sátoraljaújhelyen, a Kazinczy Ferenc Múzeumban Ringer István múzeumigazgató várt bennünket. Megtekintettük a újhelyi vár feltárásáról készült kiállítást, melynek címe: Egy eltűnt vár nyomában – Régészeti kutatások a sátoraljaújhelyi várhegyen. A kiállítás bemutatja az ásatás helyszínét, a feltárt falakat – mindezt légifotók és építészeti rekonstrukciók segítségével – és az előkerülő leletanyagot, továbbá megismerteti az észak-kelet magyarországi kisvárak tárgykultúráját és életmód elemeit. A másik kiállítás témája A Szép és a Jó – Kazinczy és a művészetek, melynek címéből is kiderül, hogy Kazinczy Ferenc életének főbb állomásait, alkotásait és gondolatit tárja a közönség elé. Valamint megtekinthettük a 1990-ben talált, 72 későközépkori érméből álló bodrogolaszi aranykincset bemutató tárlatot is. Majd elhagyva a múzeumot egy kisebb hegymászótúra után ismét Ringer István vezetésével meglátogattuk a sátoraljaújhelyi várat, ahol a múzeumban megszerzett alapismertek segítségével szemléltük meg az ásatás helyszínét. A vár területéről csodálatos panoráma tárult elénk a Zempléni-hegyvidékre.

Elérkezett kirándulásuk utolsó napja, ám programjaink még közel nem értek véget. Sárospatakra folytattuk tovább utunkat. Elsőként a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Ferenc Múzeumának állandó kiállításait néztük meg. A 17. században elpusztult, a kora újkori Magyarország egyetlen ágyúöntő műhelyét a feltáró Ringer István mutatta be nekünk. Egy komoly és precíz feltárást követően olyan különleges kiállítás készült, amely sokoldalú alternatívával várja a látogatókat. Lehetőség nyílik két virtuális sétára a feltárt épületrészleteken, emellett bemutatja az ágyúöntő műhely eredeti részleteit, rekonstrukciókkal kiegészített szegmenseit és a munkafolyamatokat megjelenítő enteriőröket. A műhely elhagyását követően tárlatvezető közreműködésével a várat vehettük szemügyre.

Ezzel kirándulásunk végéhez is értünk. Kiváló csapatépítő-program volt. Esténként, kellemesen elfáradva, egy-egy ital mellett kötetlen beszélgetésekkel zártuk napjainkat. Köszönjük oktatóiknak, hogy aktív részvételükkel emelték a társaság fényét. A további tanszék által szervezett rendezvényekre, kirándulásokra is várjuk a jelentkezőket, résztvevőket!

 Mészáros Boglárka