TÁMOP 2015

A TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015-0006 azonosítószámú, „A tehetség értékének kibontakoztatása a Szegedi Tudományegyetem kiválósága érdekében” című projekt keretében 2015 őszén TDK-előadásokat, tanulmányi kirándulást és a tudományos diákköri munkát elősegítő beszerzéseket szerveztünk.

A pályázat keretében öt TDK-előadást rendeztünk, a meghívott előadóink egy-egy adott korszak, szakterület hazai és nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatói. Előadásaikban elsősorban olyan részproblémákra hívták fel a régészhallgatók figyelmét, melyek az egyetemi oktatás tananyagába már nem fértek bele. Előadóink voltak: Garam Éva, Ecsedy István, Müller Róbert, Mráv Zsolt, Somogyi Péter.

Az őszi tanulmányi kirándulásunkat Északkelet-Magyarországra terveztük, melynek fő célja a 2014-ben az év kiállítása címet elnyerő „ELIT ALAKULAT” – a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállítás megtekintése. A kiállítás mellett még számos Miskolc környéki régészeti szempontból fontos helyre látogattunk el (borsodivánkai bronzkori tell, a Herman Ottó Múzeum régészei által szervezett anyagismeretek, diósgyőri vár, sátoraljaújhelyi vár, sárospataki vár).

A pályázatból tanszékünknek eszközbeszerzésre és szakkönyvbeszerzésre is volt lehetősége. Ezen pályázat keretében építettük be a tanszékünk már meglévő projektorát a Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épületének 2. sz. termébe. Ez a beruházás a TDK-előadások és egyéb előadások megszervezését és kivitelezését tette sokkal gördülékenyebbé, könnyebbé. Szintén ezen pályázat keretében szereztünk be néhány főként külföldi kiadású szakkönyvet, melyek jelentősen megkönnyítik a TDK-zóink kutatásait, dolgozataik elkészítését.