Régészeti kvíz

Virtuális séta a tanszéki gyűjteményünkben – ízelítő a régészet világából, kvíz kezdőknek

Keresd a kakukktojást! Ez a kvíz azoknak szól, akik érdeklődnek a régészet iránt, de még csak most ismerkednek ezzel a tudományterülettel. A 10 kérdésből álló kvízben a Régészeti Tanszék kiállításán keresztül áttekintjük a korszakokat és néhány jellegzetes tárgytípust, majd a kitöltőnek meg kell találnia a régészeti leletek közé keveredett recens, vagyis modern tárgyakat. A kérdések megválaszolásához nincs szükség különösebb régészeti ismeretre,  csupán a mellékelt képek átnézésére és a leírások figyelmes elolvasására.

 

Rend a lelke mindennek – régészeti kvíz haladóknak

Ezt a kvízt azok számára állítottuk össze, akik kedvet éreznek a mellékelt kötetekben kutatni, és kinyomozni a megoldásokat. A 20 kérdésből álló teszt célja, hogy “rendet tegyünk” a gyűjteményben. Az egyes régészeti korszakok és az azokra jellemző leletek, valamint a régészetben használatos alapfogalmak ismeretére van szükség a sikeres kitöltéshez

A helyes válaszadásban az alábbi olvasmányok segítik a kitöltőket:

A kvízekben szereplő, a tanszéki gyűjteményhez tartozó tárgyak fotóit Walter Réka készítette. A további képek az internetről származnak.