2015/2016

Az SZTE BTK Régészeti Tanszéke és a Partiscon TDK 2016. április 6–8 napjára újabb felejthetetlen tanszéki kirándulásra hívta oktatóit és hallgatóit. Mostani utunk célja Szombathely volt, elsődlegesen az Iseum Savariense Germánok című időszaki kiállításának megtekintése. A diákok anyagismeret órákon vettek részt, ahol részletesen megismerték Szombathely őskori, római, avar-kori és 9. századi leletanyagát.

Április 6-án kora délután érkeztünk meg az egykor rómaiak által lakott területre. Kirándulásunk első állomása a római csatorna és út megtekintése volt az OTP Bank épülete alatt. Az eredeti Borostyánút kövein állva hallgathattuk meg Bíró Szilvia és Hódi Attila részletes beszámolóit. Ezt követően a Savaria Múzeumban a Változó kultúrák a változó tájban című megújult őskori állandó kiállítását ismerhettük meg Hornok Péter vezetésével. A korszerű, modern kiállítás a neolitikumtól kezdődően a római korig bemutatja a megye régészeti és a természettudományi leleteit. A nap befejezéseként Kiss Gábor vezetésével kellemes sétát tettünk Szombathely belvárosában, részletes ismertetést kaptunk Szent Márton városáról, a római és a középkori városszerkezetről.

Második napunk az Iseum Savarienseben kezdődött, ahol Csapláros Andrea múzeumigazgató izgalmas beszámolóját hallgattuk meg Savaria történetéről, kellemes környezetben. Az Iseum Savariense állandó kiállítását Sosztarits Ottó vezetésével jártuk körbe. A kiállítás a 21. század igényeinek megfelelően modern eszközökkel, látványos makettekkel mutatja be az Iseum római kori, keleti eredetű vallási emlékhelyet. Megcsodáltuk az Isis-kultusz savariai leleteit és bővebb információval gazdagodtunk Pannonia római kori hitvilágáról, és a lakosság mindennapi életéről. A továbbiakban Pap Ildikó Katalin a Germánok című kiállítás kurátora, a germán temető ásatásáról tartott prezentációt és tárlatvezetést számunkra. Az M86-os gyorsforgalmi út építése során, Szeleste és Pósfa között 6. századi, 112 sírból álló temetőt tártak fel, amelyből a leletanyag legszebb darabjait nézhettük meg. A kiállítás bemutatja a női ékszereket, a férfiak támadó- és védőfegyverzetét, a viseleti rekonstrukciókat, a temetkezési szokásokat, a halott mellé helyezett túlvilági életre szánt útravalókat és a torzított koponyákat. A délután folyamán a Vasi Múzeumi Látványtárban anyagismeret órákon vettünk részt. Előadást tartott Bíró Szilvia római kor, Kiss Gábor avar kor és Pap Ildikó Katalin Karoling kor témakörökben. Ezt követően Kőszegi Ádám vezetésével megtekintettük a Savaria Múzeum régészeti raktárát. A nap zárásaként ellátogatunk a Járdányi Paulovics István Romkertbe, ahol a helytartói palota romjait, a Borostyánkőút maradványát, vámszedő állomást és műhelyek alapjait néztük meg, a körbevezetést Kiss Gábor tartotta.

Kirándulásunk utolsó napján a jáki Szent György templomot jártuk körbe Rátkai atya vezetésével és megtekintettük a Szent Jakab kápolnát is.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Savaria Múzeum munkatársainak a sok segítséget, és a tartalmas, hasznos programokat, előadásokat. Köszönjük oktatóinknak és hallgatótársainknak a kiránduláson való részvételt!

Walter Dorottya – Molnár Karola