Nyári felvételi előkészítő a Régészeti Tanszéken

Eredményesen zárult a szegedi Régészeti Tanszék által szervezett első nyári felvételi előkészítő, amelyet 2023. augusztus 28. és 30. között rendeztünk a régészképzés iránt érdeklődő középiskolások számára. A háromnapos program keretében igyekeztünk ízelítőt adni a régészet változatos világából, amelyhez a tudományos kutatómunka, a dokumentációs és adminisztrációs feladatok, valamint a kiállításrendezői és előadói szerepkör épp úgy hozzátartoznak, mint az ásatás, illetve az egyéb terepen végzett régészeti munkák. Az előkészítő során szorgalmas, és a régészet iránt elkötelezett fiatalokat ismerhettünk meg, akik jövőre remélhetőleg régészhallgatóként térnek majd vissza hozzánk egy sikeres felvételit követően.

A háromnapos előkészítő első napján alapozó előadásokkal kezdtünk, melyeket anyagismereti órákkal egészítettünk ki, így a diákok áttekintést kaptak a régészet általános jellemzőiről és az egyes korszakokról. A  második napon a szentesi Koszta József Múzeumba látogattunk el, ahol a múzeum régésze és gyűjteménykezelője, Hergott Kristóf tartott tárlatvezetést, valamint a régészeti leletanyag kezelésébe is betekintést nyerhettek a jelenlévők. Koszt Ferenc, segédrestaurátor és régészeti technikus a restaurátorműhelybe kalauzolt minket, hogy láthassuk, hogyan válnak a töredékek egész edénnyé. Ezt követően Bugac-Pétermonostora lelőhelyen tettünk látogatást, ahol Rosta Szabolcs ásatásvezető, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója, illetve Megyesi Ákos, tanszékünk hallgatója ismertette a terület történetét és a feltárás legújabb eredményeit. A résztvevők néhány kiemelkedő jelentőségű leletet is megtekinthettek. Az első két nap konzultációval zárult, ami az előre kiadott témákból készített előadások továbbfejlesztését szolgálta. Valamennyi résztvevő színvonalas beszámolóval készült, és sikeresen teljesítette a feladatot. Végül egy kvízjátékot követően – ami az elmúlt napokban szerzett ismeretanyagra épült – a  szegedi Móra Ferenc Múzeumban tettünk látogatást, ahol a kínai tematikájú időszaki kiállítást tekinthettük meg Felföldi Szabolcs vezetésével.

 

A nyári felvételi előkészítő leírását, a jelentkezés feltételeit, illetve az idei programot itt érhetik el. Előreláthatóan a jövő év folyamán is rendezünk majd nyári felvételi előkészítőt, de addig is, a régészet iránt érdeklődő, 11-12. osztályos diákok figyelmébe ajánljuk a levelezőrendszerű felvételi előkészítőnket, amelyre 2023. szeptember 29-ig lehet jelentkezni. További információt erről itt olvashatnak.