Múzeumok Éjszakája Nagykőrösön

Júniusban a nagykőrösi Arany János Múzeum meghívta tanszékünk hallgatóit és oktatóit, hogy az Alföld régészeti hagyatékával megismertesse az érdeklődőket, illetve hogy a régészeti munka rejtelmeiről is kicsit beszámoljanak a Múzeumok Éjszakájának keretein belül.

Annak érdekében, hogy az emberek figyelmét fölkeltsem, a múzeum saját anyagából válogattam a bemutatandó anyagot- díszített kerámiát, kőeszközöket, gyöngy nyakéket, sőt emberi koponyát és egyéb csontokat is. A bemutató részét képezte a “régészeti homokozó” is, amiben a gyerekek már délutántól fogva egészen a sötétedés beálltáig nagy lelkesedéssel keresték a szertári csontváz darabjait, meg a különböző cserépdarabokat és vaseszközöket.

A kiállított tárgyak közül az emberek, főleg a gyerekek nagy részét az emberi maradványok érdekelték a leginkább, de az őrlőkövek használatától a régészeti kormeghatározás lehetőségein át a kőpattintás technikájáig bezárólag mindenre rákérdeztek.

Tulajdonképpen a tárgyak kipakolásától kezdve az elcsomagolásukig szusszanásnyi időm sem volt az emberáradatban, de mindig örömmel tölt el, ha látom, hogy a szakmánk iránt van érdeklődés. Ezért érdemes állni – és egyébként is érdemes Nagykőrösön a múzeumot meglátogatni!

                                                                                                                     Majdán Mira

A rendezvényen részt vett oktatóink: Vörös Gabriella, Felföldi Szabolcs
Hallgatóink: Mészáros Boglárka, Soós Rita, Majdán Mira