Régészet Napja a tanszékünkön

Idén tanszékünk is csatlakozik a Régészet Napja rendezvényhez. Két programunkra várjuk a kedves érdeklődőket. 

 

 1. Játszóház kisrégészeknek
  A legfiatalabb érdeklődők kipróbálhatják a „barlangfestést”, valamint a „régész homokozó” segítségével egy kis időre ők maguk is régészekké válhatnak.
  További foglalkozások
  – Tárgysimogató – avagy mit rejt a doboz?
  – hajfonatkorong-készítés
  – papírbabák felöltöztetése honfoglalás kori viseletbe
 2. Emberi sorsok évezredeken át – Interaktív régészeti kalandjáték a szegedi bölcsészkar épületében
  A program keretein belül hat „főszereplő”, egy őskori ember, egy népvándorlás kori harcos, egy honfoglalás kori nő, egy kun nő, illetve a két világháború között az intézetünkben dolgozó két kutató, Buday Árpád és Széll Márta különleges életútját kísérhetjük végig. A résztvevők egyéni sorsokon keresztül ismerhetik meg többek között azt, hogy hol lakott egy őskorban élt ember, milyen életmódot folytatott egy harcos, miben hittek a honfoglalók, milyen luxustárgyakhoz juthattak hozzá a középkori emberek, milyen eszközöket használhattak a 20. század kiemelkedő régészei, illetve, hogy a különböző korokban élt egyének antropológiai jellemzői mennyiben és miért térnek el egymástól. Egy rövid előadást követően a látogatók kis létszámú csoportokban egy csapatvezetővel fedezik fel a bölcsészkar épületét, ahol különböző állomásokon tekinthetik meg, vehetik kézbe a „főszereplőkhöz” kapcsolódó tárgyakat, illusztrációkat, és ehhez kapcsolódóan különböző feladatokat teljesíthetnek.

A program kb. 1 órás lesz, amely egy 25 perces előadást és az előadáshoz kapcsolódó 40 perces játékos vetélkedőt tartalmaz.
Az előadások kezdőidőpontja:
10.00
10.30
11.00
11.30
12.00
12.30
13.00
Előzetes jelentkezés Soós Ritánál  (soos.rita91@gmail.com)

https://www.facebook.com/events/2074487629541283/

http://regeszetnapja.hu/program/emberi-sorsok-evezredeken-at-interaktiv-regeszti-kalandjatek-a-szegedi-bolcseszkar-epuleteben/

http://regeszetnapja.hu/program/jatszohaz-kisregeszeknek/