Építés alatt… – Régészeti pillanatképek Hódmezővásárhelyről (2013–2019)

Fotó: Göbölyös Mihály

A Tornyai János Múzeum legújabb régészeti kiállítása 2020. szeptember 11-én nyílt meg. A kiállítás célja a múzeum által 2013 és 2019 között végzett, nagyberuházásokhoz köthető ásatások, illetve a régészek terepi munkájának bemutatása. Az alábbiakban hallgatóink ajánlóját olvashatják.

Az ásatásokban a Tornyai János Múzeum mellett közreműködött a Móra Ferenc Múzeum, a Salisbury Kft., valamint a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. A kiállítás kurátora és szakmai vezetője Csányi Viktor, a hódmezővásárhelyi múzeum régésze.

A kiállítás a múzeum első emeletén található és három termet foglal el. Az első és egyben legnagyobb teremben találhatók az ásatások során feltárt, és a múzeumba került leletek, amelyek az őskortól az Árpád-korig számos korszakot ölelnek fel. Az összesen kilenc lelőhely legszebb leletei tekinthetők meg vitrinekben és posztamenseken, a falakon pedig információs poszterek segítik a megértést. A látogatók megtekinthetnek többek között római és népvándorláskori fibulákat, egy szarmata kori női temetkezés rekonstrukcióját, és egy restaurált cserépbográcsot az Árpád-korból. Innen tovább indulva a második teremben, az ásatásokon használt tárgyakkal ismerkedhetnek meg a látogatók. Amíg a felnőttek megnézik a földmunkák, a dokumentáció és a műszeres vizsgálatok eszközeinek gyűjteményét, addig a gyerekek egy távirányítású markolóval játszhatnak. Emellett a teremben megtalálható egy ásatás makettje, valamint egy szelfipont is. A harmadik terembe érve a látogatókat egy, a Magyar Diafilmgyártó Vállalat által 1956-ban készített film várja, amely a kor színvonalán mutat be egy régészeti feltárást.

A kiállítást mindenkinek ajánljuk, aki valamilyen formában érdeklődik a régészet iránt, esetleg helyi lakosként szeretné megismerni a Tornyai János Múzeumban folyó munkát, és a környék történelmét. Mindazonáltal fontos megemlítenünk a látogató felelősségét a kiállított tárgyak épségének megőrzésében, hiszen annak érdekében, hogy a vendégekhez a lehető legközelebb hozza a régészeti feltáró munkát, a múzeum az első teremben több leletet vitrin nélkül, posztamenseken állított ki, a második teremben pedig számos nagy értékű eszközt bocsátott szabad használatra.

A kiállítást a nagyérdemű 2021. január 10-éig tudja megtekinteni.

Az ajánló szerzői: Komka Robin, Komlósi Janka, Major Réka, Soós Roland, Szikszer Bálint