Szarmaták két folyó között – megjelent munkatársunk új kötete

Megjelent munkatársunk, Vörös Gabriella kötete, a Martin Opitz Kiadó és a Thorma János Múzeum gondozásában, az Opitz Archaeologica sorozatban, Szarmaták két folyó között. A kiskunhalasi Thorma János Múzeum római és római kori szarmata gyűjteménye (1–5. század) címmel.

Lant formájú, vékony aranylemezek egy csukló körül felvarrva, a ruhaanyag nem látszik. Talán mert túl messze van, nagyjából kétezer évre. Lovas a 2. század végéről, erősen sántít egy régi, csúnya törés miatt, a lábain puha bőrcsizma, apró tüskés sarkantyúkkal. Kutyaugatás a karámok felől, nagy testű, öreg állat mély hangja, a marhák bőgése. Egymásba rakott duzzadt peremű, szürke tálak csörömpölése, amikor a földhöz csattannak.Üllő csendülése, ahogyan a finom ötvöskalapácsot járatja a mester egy fibulán, valamikor a 4. század vége táján. Egy fiatal macska nyávogása, egér surranása a házban. Lányok római emailos fibulákat cserélgetnek, egyikük ékszeres faládikájára díszül egy római díszpáncél darabját szegecselték. Földbe taposott, véletlenül elejtett bronzpénzek a 4. század utolsó harmadából. Finom illatú füst, a kemence felől hozza a szél, mellette teli korsó, a közeli réti tavacska kristálytiszta vizében merítették meg.

Elképzelt életképek egy régen volt időszakból, amelyek valódiságát régészeti leletek sokasága és az ásatásokon aprólékosan feljegyzett megfigyelések tesznek többé-kevésbé hitelessé. A mozdulatok, a füst illata, a textil puhasága már régen elenyészett, de ami megmaradt a letűnt évszázadokból, nem lebecsülendő. Eddig a leletek a nagy múltú kiskunhalasi múzeum raktárainak polcain pihentek, a dobozok mélyén vártak arra, hogy napvilágra kerüljenek. Ennek éppen mostanra jött el az ideje.

A könyv lapjain tehát 500 év emlékei találhatók az 1–5. századból, neves szerzők tanulmányaival kísérve. Színes kockák egy hatalmas és bonyolult mozaikból, amelynek a címe: a szarmaták történelme.