Beszámoló a Nemesnádudvaron végzett feltárásról

A bajai Türr István Múzeum a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékével együttműködésben tervásatást végzett Nemesnádudvar külterületén az elmúlt hetekben. A feltárás eredményeiről Cs. Andrási Réka ásatásvezető számolt be.

“A kutatás még 2021 márciusában kezdődött, akkor három 10. századi fegyveres temetkezést találtak régészeink, melyek közül az egyik igen kiemelkedő volt, hiszen egy rendkívül jó állapotú szablya került elő a temetkezésben. Az elhunyt bal oldalára helyezték továbbá még az íját, nyíltegezét és acélkését is. A lovát (a ló koponyáját és négy lábszárát) és annak lószerszámait szintén elhelyezték a sírban. A tavaszi ásatás részletei itt olvashatóak.

A feltárás konzulense Dr. Révész László a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Régészeti Tanszékének tanszékvezetője volt, az ásatásvezető Cs. Andrási Réka, a feltárás szakmai munkatársa pedig Pap Evelin, akik a bajai múzeum régészei.

A tanásatás során 400 m2-en zajlott a kutatás, összesen 27 régészeti jelenség került dokumentálásra. Ebből 9 temetkezés a 10. század első felére keltezhető. Továbbá 11 szarmata temetkezés, 6 telepobjektum (szemetesgödrök, cölöplyukak) és egy valószínűleg bronzkorra keltezhető urnasír (utóbbit a szántás igen megrongálta) látott napvilágot.
A honfoglalás kori temetkezésekből például lószerszámok (zabla, kengyel, hevedercsat), nyílhegyek, nyíltegez, karikaékszerek, sodrott, vékony bronztekercs, bronzcsörgő, aranyozott kaftánveret töredéke kerültek elő. Megfigyelhető volt az ételmelléklet elhelyezésének szokása is.

A szarmata temetkezések többségét kirabolták, azonban az egyik sír érintetlen maradt. Az elhunytat karneolgyöngyös nyaklánccal, edénnyel (étel-italmelléklet adás szokása) engedték túlvilági útjára. Ruhájának alját gyöngyökkel díszítették.
A szarmatákra jellemző körárkos, monumentálisabb temetkezési szokás is dokumentálható volt, s a már előzetesen, tavasszal megfigyelt jelenség – miszerint a körárokba és annak központi sírjába temetkeztek a honfoglalók – egyértelművé vált.

A szegedi régészhallgatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy végigkövethessék egy tervásatás menetét, a humuszolástól a sírok bontásán, dokumentálásán át, a mellékletek, emberi csontok szakszerű elcsomagolásáig.

A feltárás során több intézmény régésze segítette a munkánkat, ezúton is köszönjük szépen Soós Ritának (Magyar Nemzeti Múzeum), Varga Máténak (Rippl-Rónai Múzeum, SZTE-BTK Régészeti Tanszék doktorandusza), Mészáros Boglárkának (Aquincumi Múzeum, SZTE-BTK Régészeti Tanszék doktorandusza) és Szombathelyi Andreának (SZTE-BTK Régészeti Tanszék doktorandusza).

Továbbá hálásan köszönjük a földterület tulajdonosának és bérlőjének, hogy lehetőséget nyújtottak az ásatás kivitelezéséhez, illetve műszeres kutatóinknak Szabó Zsoltnak, Dömötör Józsefnek, Juhász Péternek és Kovács Gábornak, akik szintén bekapcsolódtak a munkánkba.

A tervásatás a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásából valósulhatott meg.”

Az eredeti bejegyzés további képekkel a Türr István Múzeum Facebook oldalán olvasható.